EDITORIÁL Leden 2023

Jaroslav Spulak

Na pomoc diskriminovaným

Když pořadatelé fotbalového mistrovství světa v Kataru, šampionátu konajícího se loni na přelomu listopadu a prosince, sháněli nějakou světovou pěveckou hvězdu na slavnostní zahájení akce, se zlou se potázali. Uplatit se dal pouze člen jihokorejské popové kapely BTS Jung Kook, jenž zazpíval skladbu napsanou přímo pro fotbalovou show. Ostatní odmítli, a důvody byly vždy stejné. 

Podle listu The Guardian totiž v Kataru zemřelo šest a půl tisíce pracovníků z Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky od doby, kdy získal právo pořádat fotbalový šampionát. Katarská vláda sice uvedla, že ten počet je zavádějící, protože ne všechna úmrtí se týkala lidí pracujících na projektech souvisejících s mistrovstvím světa ve fotbale, i kdyby ale zemřel jenom jeden, pořád by to byla smrt ve jménu uspořádání akce, na kterou by asi bez těch dělníků z ciziny bohatá země organizačně neměla.  

Zpráva Amnesty International navíc pravila, že v Kataru funguje jakýsi druh moderního otroctví. Homosexualita je tam zákonem zakázaná, výrazně omezená jsou práva žen a svoboda slova. To, že se hudebníci sešikovali na obranu demokratických principů a nenechali se uplatit pohádkovými honoráři, jež by po mizerném covidovém období leckterému z nich pomohly, je chvályhodné. 

Vypadá to, že hudební svět se výrazněji a rázněji pouští do boje s mizérií, která na téhle planetě přetrvává. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu jsou tak nějak více vidět a je sympatické, že například dlouho mlčící britští veteráni Pink Floyd vydali písničku, z jejíhož prodeje vytěžili nemalou částku, konkrétně půl milionu liber, na pomoc těm, kteří to v těžce zkoušené Ukrajině potřebují. A to, že ukrajinští umělci vystupují po celém světě, hovoří o své zemi, o zvěrstvech, jež tam páchá ruský zloduch, a dostávají honoráře na živobytí, je dobrá vizitka demokraticky smýšlejících kulturních lidí, kteří nemyslí jenom na sebe. 

Na konci loňského roku se do boje za práva menšin pustila i britská zpěvačka Melanie C, členka skupiny Spice Girls. Na silvestra měla vystoupit v polském horském středisku Zakopané. Dozvěděla se ale, že v Polsku porušují práva komunit, které podporuje, pročež se rozhodla nevystoupit. Vyjádřila zároveň přesvědčení, že se věci co nevidět změní a že bude moci přece jenom někdy přijet. Nespecifikovala, jakých obyvatel se diskriminace týká, její rozhodnutí ale podpořili členové polské LGBTQ+ komunity. 

Mnozí polští politici i zástupci státní televize, jež koncert pořádá, jsou v posledních letech kvůli diskriminaci sexuálních a dalších menšin terčem kritiky. To, že se proti jejich konání kdosi významný z hudební branže postavil a že se to stejné děje i jinde, dává naději, že někdy v budoucnu může být svět lepší a hlavně tolerantnější. 

Jaroslav Špulák 

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE