Kapela MANU: vydává nový singl Kaňka

kanka klip crop 1.1.1

Českolipsko-pražská kapela MANU: se hlásí s novým singlem Kaňka, který je možné zhlédnout na Youtube od 27. 4. 2023. Ani tentokrát si její členové nezvolili jednoduché téma. Po úspěšném klipu, věnovaném domácímu násilí, se kapela ponořila do tématu tíhy pochybností nad sebou samými. Hudbou, slovy i vizuálním ztvárněním se pokusila odhadnout jaké by to bylo, být kaňkou inkoustu, která často bývá nechtěnou součástí psaného projevu. 

Jde o metaforu soužití ve společnosti, ve které se člověk zkrátka necítí dobře. Kaňka je nejen vadou na esteticky dokonalém papíře, ale stejně tak se může cítit člověk nechtěně i ve společnosti, do které nezapadá. Jako černá kaňka. Zároveň však skladba dodává naději, že každý má své místo a není nutné zůstávat tam, kde se člověk necítí ve své kůži. Na příkladu obyčejné kaňky poukazuje kapela MANU: na fakt toho, že to, co se může např. v psaném projevu zdát jako chyba, v umění a jiných sférách může tato stejná kaňka zazářit a být velmi oceňovanou a uznávanou součástí.

„Potkávám spousty lidí z různých skupin a společností, a do některých z nich je pro mne velmi snadné zapadnout. Někdy mám však pocit, že jsem na úplně jiné vlně a je pro mne obtížné cítit se na daném místě příjemně. Myslím, že je to přirozené pro mnohé z nás a je důležité vyhodnotit, zda je potřeba za každou cenu být tam, kde se zkrátka necítíme dobře, ať už je to v práci nebo v jakémkoliv kolektivu. Občas je těžké vyrovnat se s odmítáním ve společnosti, ale je dobré vědět, že jinde nám může být líp. Hodně lidí na to zapomíná, a proto jsem napsala tuhle skladbu. Je mi velmi blízká, pro mě hodně důležitá a sama se to stále učím. Občas se prostě cítím, jako ta Kaňka,“ říká o skladbě zpěvačka Anna Knauerová. Skladba si také pohrává s dvojsmysly spojené s alkoholem, který je často součástí společenského života a ovlivňuje nejen chování, ale také sebevědomí, které se požíváním alkoholu často zásadně proměňuje.

Tato skladba je ve svém alt-popovém provedení velmi melancholická, obzvláště její textová část.  Ve druhé polovině skladby se zde objevují i lehce rockové prvky. Skladby se producentsky ujal velmi talentovaný producent Igor Ochepovsky, který spolupracuje s mnoha hudebníky a interprety v Čechách (Lenka Dusilová, Klára Vytisková, a další).

Videoklip ztvárnil skvělý režisér Radim Věžník, který již spolupracoval s několika významnými hudebníky v Čechách (Slza, Mirai, Xindl X a mnoho dalších). Videoklip odráží a podporuje význam textu a je ztvárněn velmi zajímavou a uměleckou formou.

Kaňka – Youtube

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

RADŮZA I když přijdou temné doby, pořád je někde odemčené nebe

Radůza, žena, jež vás na koncertě uhrane svou energií, mnohotvárností hlasového projevu i poetikou textů a překvapí plejádou nástrojů, které ovládá a během vystoupení prostřídá. Při rozhovoru s ní oceníte zejména její přirozenost, přímost či hloubku a upřímnost slov, jež vysloví, ať už se jedná o jakékoli téma. Ačkoli bylo hlavním tématem našeho povídání dvojalbum Nebe je odemčené, které vydala v půli března, obsáhly…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE