Projekt ZEMĚTŘESENÍ 2, hold Jiřímu Schelingerovi, se definitivně uzavírá minialbem Epilog

zemetreseni scaled

„Slovo Epilog bývá chápáno jako závěr díla nebo doslov, který se také může stát vysvětlením děje a jeho zapojením do širšího kontextu.” Když se na konci roku 2019 objevilo album Zemětřesení 2, vysvětloval producent, skladatel a kytarista Miloš Dodo Doležal jeho vznik potřebou dotočit písně, které měly být už na albu Zemětřesení z roku 1993 ve složení Brichta, Doležal, Henych, Smetáček.

Na Zemětřesení 2 došlo ke změně sestavy. Doležal a Smetáček byli doplněni Doležalem juniorem na baskytaru a zpěvákem Mladenem Djelmo. Snad právě díky jeho hrubě vemlouvavému hlasu jen těžko rozeznatelnému od Schelingerova, ale i tvrdšímu soundu a celkově temnější atmosféře byla „dvojka” blíže tomu, jak mohlo vypadat původní Zemětřesení Jiřího Schelingera v letech 1980-81. Objevily se pochyby o změně sestavy, ale brzy zanikly v převažujícím názoru, že tady vzniklo něco opravdu pozoruhodného.

Šéf vydavatelství Warner Music Vladimír Kočandrle k tomu říká: „Když jsem viděl odhodlání Miloše Doležala věci dotočit, opustily mě pochybnosti. Jsem rád, že jsme mohli být účastni na oné zvláštní směsici velmi tvrdého rocku a hráčské virtuozity ve službách sondy někam hodně hluboko. V té hudbě se něco nepojmenovatelného hýbe. Není mnoho alb, které jsem si pustil víckrát než Zemětřesení 2.”

Zdálo se, že už bylo řečeno vše. Ale znovu se rozběhly diskuse fanoušků. I na „dvojce” prý stále ještě něco chybí. Miloš Dodo Doležal a spol. se tedy rozhodli udělat definitivní krok do samého nitra Jirkova Zemětřesení. Tak vzniklo speciální minialbum s názvem „Epilog”.

Zemětřesení 2 – Epilog obsahuje čtyři poměrně velmi dlouhé a náročné kompozice. Dvě z nich – „Cizinec” a „Můžeš vejít – 21. století” dokončil Schelinger ještě těsně před smrtí a zachovaly se na kazetách z koncertů nebo ze zkušebny. Epilog přináší jejich verze co možná nejbližší aranžmá těch původních z let 1980-81, tedy z doby zrodu onoho záhadného původního Zemětřesení přerušeného Schelingerovou smrtí. S jistou nadsázkou je můžeme považovat za jejich přímé pokračování po 40 letech.

Ještě větším dobrodružstvím ale jsou dvě zbývající. „Anděl smrti” je jeden z posledních textů, které František Ringo Čech před 40 lety pro Jirku napsal. Kvartet Djelmo-Doležal-Doležal-Smetáček se pokusil rekonstruovat, jak by byla mohla tato desetiminutová hudební spekulace o smrti vypadat, nebýt onoho osudného 13. dubna 1981.

Myslíte, že jste se octli na vrcholu Epilogu? Nikoli. Zemětřesení 2 – Epilog končí mystériem hodným svého jména. Jiří Schelinger pronesl na setkání členů řádu Regula Pragensis v Soběslavi několik dní před svou smrtí zvláštní proroctví. Jeho deklamace v podání Mladena Djelmo konfrontující tušení „onoho” světa se sabbatovskými riffy vás dovede jako melodram ve skladbě „Epilog” do finále. Když posloucháte do prázdna nekonečně se opakující slovo „pochopí…”, můžete mít dojem, že tady Jirka s vámi je. A že jste se stali svědky čisté reinkarnace.

Na jaře roku 2021 vzpomeneme nedožitých 70. narozenin Jiřího Schelingera a 40 let od jeho smrti – stejně záhadné jako bylo a je jeho Zemětřesení. Náročnost skladeb na minialbu Epilog dokresluje Jiřího jako osobnost v takovém uměleckém světle, v jakém by byl určitě rád vnímán.

Minialbum Epilog najdete zde: https://WMCZ.lnk.to/Epilog

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE