[Rock&Pop 08/18] Lenka Dusilová: Témata z dětství mě inspirují

Je považována za jednu z nejvýraznějších ženských osobností na tuzemské scéně, pro což hovoří i počty ocenění, která během svého působení na hudebním poli získala. Lenka Dusilová si jde vlastní cestou, na níž aktuálně velmi silně rezonuje téma dětství, snů a tužeb. K tomu se vrátila ve své skladbě Seven, kterou po letech opět rozpracovala a představila prostřednictvím prvního záznamu z živého vystoupení pořízeného v pražském Paláci Akropolis. Síla vokálu, hraní si s jeho možnostmi, využití looperu a žánrová pestrost a otevřenost jsou doménou koncertů této zpěvačky.
Když se pak na podzim minulého roku spojila s dalšími respektovanými dámami, Monikou Načevou a Ivou Bittovou, nebylo divu, že se všechny čtyři zastávky turné tohoto zajímavého spojení za krátký čas vyprodaly. Kromě spolupráce s Načevou a Bittovou sklidily úspěch i ty se skupinami Lucie a Čechomor a skladatelkou, klavíristkou a producentkou Beatou Hlavenkovou. Poslední album V hodině smrti jí vyšlo v roce 2014, a jak říká v rozhovoru, od té doby si zase něco odžila a nastal čas vypustit do světa nový materiál.
TEXT: ŠÁRKA BLAHOŇOVSKÁ   FOTO: ADAM HOLÝ
Nedávno jste vydala videoklip ke skladbě Seven II, přičemž jde teprve o první záznam z vašeho sólového vystoupení. Jaký máte k této písni vztah?
Je to recyklace starého nedokončeného fragmentu Seven z mého sólového alba Mezi světy, které vyšlo v roce 2005. Téma vzniklo spontánně při jednom jamu s mým sanfranciským kamarádem a kytaristou Gawainem Mathewsem. Začala jsem si s tématem pohrávat před dvěma lety, kdy jsem připravovala audiovizuální set s VJ Aeldrynem pro Spectaculare Festival. Dotýká se dětských snů a tužeb.
Proč ta římská dvojka za jejím názvem?
Je to hudebně rozvinutější a rozpracovanější téma, než jak zní na desce Mezi světy. Proto se název liší římskou dvojkou a naznačuje kontinuitu jako v seriálu.
(…)
Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle Rock&Pop (08/18).

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE