Royal Blood – Typhoons

Royal Blood – Typhoons

Třetí studiovkou potvrdila skupina Royal Blood své opravdové kvality. Z desky, která má jen něco málo přes půldruhé hodiny, se totiž dostává pod kůži každá skladba. Je vidět, že producenti si s finálním podobou kolekce opravdu pohráli, o čemž svědčí i neuvěřitelná propojenost mezi motivy v na sebe navazujících písních. Úvodní Trouble’s Coming byla vybrána jako první singl a je třeba říci, že to byla trefa do černého. V popové tradici se úvodní singl drží tradiční délky něco kolem tří minut a čtyřiceti vteřin. Hodně návykový refrén zůstává v paměti hned po prvním poslech a to také nejspíš způsobilo, že se Royal Blood díky Typhoons dostali tak rychle na špici nejprodávanějších alb ve Velké Britanii. Za pouhý týden. 

Nelze říci, že by desce chybělo něco zásadního. Snad jen podobnost prvních tři skladeb vede k nežádoucí monotónnosti v tempu, ve kterém se místy odhaluje jistá slabina, a sice vokální kvality, jimiž Mike Kerr zůstává většinou ve stejném módu a málokdy překoná svůj komfortní hlasový rozsah. Výjimku lze uplatnit na prostřední pasáže, ve kterých se snaží o nasazení falzetu, čímž si od kritiky akorát tak vysloužil přirovnání k Jacku Whiteovi. 

Díky hojnosti perkusivních aranžmá získává Typhoons příbuzenství s jinými britskými kapelami, jejichž výčet by byl dost dlouhý na to, aby tím ubral z originality nahrávky. Toho by byla škoda. I přesto je totiž třeba uznat, že rockový feeling à la Lenny Kravitz a skrznaskrz britská tradice The Strokes se ve správném poměru povedlo reinterpretovat přesvědčivě. Snad jediným klišé, které si producenti mohli odpustit, bylo nasazení poslední skladby coby akustické balady. Ona All We Have Is Now sice zní hezky a má opravdu pěkný vývoj, nicméně v kontextu zbytku desky je to ten typ písně, jež bude s největší pravděpodobností docela často vypouštěna z playlistů. Atmosféra alba se díky tomuto schválně rozmlženému sólu na konci mění. Letargie vycházející z klavírního sóla vyznívá v kontextu asi tak jako výčitky z kocoviny po pořádně propařené noci. Nemluvě o tom, že skladba končí předčasně a bez patřičné koncovky. 

Písni chybí alespoň jedna minuta navíc. Kromě toho, že se zařazením skladby váhal i samotný zpěvák, tím Typhoons sklouzlo do jistých konvencí, což vlastně ani nebylo zapotřebí. Malou útěchou je, že do bonusové verze se dostaly další dvě písně propůjčující nahrávce větší rozmanitost.  

Royal Blood – Typhoons
38:11
Warner Music
Electro rock, pop, new rave
Text: Ján Krajč 

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE