Slovenské divo-ženy si podmanily Archu

Ve čtvrtek 20. října ovládly pražské divadlo Archa dvě slovenské ženy. Ženy divoké a krásné. Longital a Katarzia. Během večera s názvem Divokost na druhú byly pokřtěny dvě nová alba. Divokost od tria Longital a Agnostika písničkářky Katarzie. Ač se liší žánrově i generačně, pojil obě vystoupení nejen společný jazyk, ale také poetičnost, nevšední projev a energie.
Večer v Arše zahájilo trio Longital. Kytarista Dano, zpěvačka Shina a bubeník s klavíristou v jedné osobě Mariána Slávky. Svůj koncert zahájili písničkou Zlatá z nové desky. Po pódiu tančili vlci, které fanoušci mohou znát z klipu ke skladbě Na horu a dolu. Právě ta se na setlistu objevila hned jako druhá. I když není součástí alba Divoko, ale předchozího A to je všetko?, vyšel k ní klip až nyní. Prý proto, že při jeho natáčení nepřálo počasí a tak byl dokončen až s vydáním stávající desky. V duchu smýšlení Longital to tak prostě mělo být.
Desku Divoko pokřtila Lenka Dusilová, která je mimo jiné velmi dobrou přítelkyní kapely. S Longital si zazpívala kousek písně To čo je a po křtu měla kapelu doprovodit svým vokálem ještě v písni Divoko. K tomu ale nedošlo a Lenka zmizela po prvních pár tónech v zákulisí.
Během své části večera zahrála trojice zejména písně z nového alba. Starší kousky byly zařazeny až na konec koncertu, kdy zazněly skladby  Von von, Bránou či  A to je všetko?  Tuto otázku si však po koncertě kladl málokdo. Takto intenzivní set plný skvělé hudby, podmanivého hlasu Shiny, smysluplných slov a úžasné energie mohl posluchače nechat jen Spokojene a sýte. Tak se ostatně jmenovala také jedna z písní, která na koncertě zazněla a k níž by měl na jaře být hotový animovaný klip.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qDFLzs-CIc0[/youtube] Druhá část čtvrtečního večera patřila Katarzii. Zpěvačce z Nitry, která již několik let žije v Praze. Do Archy přišla pokřtít své druhé album Agnostika. Ač jí posluchači znají většinou jako „holku s kytarou“, představila se na křtu s celou kapelou, která se podílela na tvorbě desky.
Svůj set zahájila písní Dunaj z prvního alba Generácia Y. Každou písničku uvedla tím, o čem pojednává. Neopomněla také připomenout, že se nyní obrátily karty a Slovensko má milejšího prezidenta, než Česká Republika. Záhy však dodala, že jsme stále bratři a máme k sobě velmi blízko. To potvrdilo i publikum, které Katarzii přijalo velmi vřele. O emoce nebyla nouze. Tančilo se, zpívalo a došlo i na smích či slzy. Katarzia umí svými texty skvěle vyjádřit to, co se mnohým jejím posluchačům často honí hlavou. Myšlenky o lásce, práci, běžných starostech všedních dní.
Během písní Michal a Milovať s hudbou si Katarína pozvala na pódium vokalistky. Ne jen tak ledajaké. Sára Vondrášková (Never Sol)Káča Šantroch by s klidem naplnily Archu svým vlastním publikem. Nyní se ale představily „jen“ jako vokalistky a pomohly Katarzii dokreslit atmosféru dvou velmi emotivních písní z Agnostiky. Dalším hostem, který se na pódiu objevil, byl slovy Katarzie „kamarát David K.“. Za bicí se bez velkých slov či gest posadil David Koller, aby jí doprovodil při coveru své vlastní písně Záchranár. S tou ostatně zpěvačka vystupuje jak na novém CD David Koller & Friends, tak na stejnojmenné tour.
Katarzia předvedla svou hudební rozmanitost. Po silné, emocemi nabité písni Hodinový hotel tak přišel na řadu rap. S přehledem a vtipem zarapovaná Princezna Lolita vykouzlila úsměv na tváři všem přítomným. O to víc, že o taneční doprovod se postaraly dvě malé slečny s takovými kreacemi, za které by se nemusela stydět kdejaká profesionální tanečnice vystupující v klipu amerických stars.
I přesto, že kapela Katku skvěle doplňovala a například sóla kytaristy Vladka Mikláše byla dechberoucí, nešlo se ubránit tomu, že některé písně sluší nejvíc jen zpěvačce samotné. Jí a její kytaře. Sama si ostatně pokřtila i desku. Ač se na pódiu sešel celý tým, který na albu pracoval, křtu samotného se ujala právě Katarzia a CD pokřtila jednoduše vodou. Jeden ze členů týmu pak podotkl, že „je divná, ale to je na ní vlastně to nejlepší“. Nelze nesouhlasit. Katarzia je jiná. Krásně jiná. A takoví lidé jsou na světě potřeba. Nejen na hudební scéně.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kwceDS-66Mo[/youtube]

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

JANA URIEL KRATOCHVÍLOVÁ a JIŘÍ GEORGE HRUBEŠ Schopnost improvizace bychom nikdo neměli ztratit

Na sklonku loňského roku pokřtila Jana Uriel Kratochvílová se svým uměleckým i životním partnerem Jiřím Georgem Hrubešem novou desku Alpha Codes. Vychází pod štítkem jejich kapely Illuminati.ca, s níž chystají letos v listopadu velký koncert v pražské Lucerně. Kromě značného množství hostů se na něm představí také skupina Heval Junior, obnovená rock reggae kapela, se kterou talentovaná zpěvačka s nezaměnitelným…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE