Za frakci nadějné české kapely Circus Problem může ego i peníze. Její pokračování hledejte pod jménem Circus Brothers

Balkánské disco v podání Circus Problem plnilo kluby po celé republice i sloty největších festivalů. Vnitřní spory v uskupení o uznání podílů na autorství tvorby ale vyústily ve vznik dvou nových skupin. Kdo je aktuálně kdo a kam až neshody muzikantů povedou vysvětluje Martin Sedlák, původně houslista a jeden ze zakladatelů Circus Problem, nyní člen Circus Brothers. 
Původní Circus Problem se díky své živé směsici swingu, punku a balkánu stali ikonou buskingové scény. Jejich ambice dále rostly až k vidině putovního života kapely, která je připravena zahrát jako čirá originální zábavovka na svatbě i zaujmout za hranicemi.
Na konci loňského roku slavili úspěch jejich druhé řadové desky Inner Fools. Násilně utlumené problémy, provázející její vznik, ale vyústily v konec spolupráce muzikantů.
DALEKOSÁHLÝ DOPAD ODCHODU FRONTMANA
Že se zpěvák Jiří Čevela rozhodl skupinu opustit, by se samo o sobě obešlo bez výraznějších následků. Kdyby s sebou ale nestáhl i klarinetistu Bohdana Skibinského a především značku Circus Problem i údajné autorství kompletního repertoáru.
Když se před dvěma lety Jiří Čevela nechal u OSA zapsat jako autor písní z prvního alba Born Not Typical, zbytek šestičlenné skupiny to považoval za nepodstatnou administrativu. Stejně jako když na sebe nechal následující rok napsat značku Circus Problem a ujal se správy kapelního fondu.
Podle Martina Sedláka ale název kapely vymysleli společně už roku 2012 a pod deskou Born Not Typical by měla být oficiálně podepsaná celá skupina: “Album vznikalo společnýma silama, duší a srdcem nás všech. Nápady nosili všichni a aranže se tvořily s ohledem na dispozice daných nástrojů,” vysvětluje.
“Zásadní neshody vznikly loni během nahrávání Inner Fools, kdy začal Jirka nosit skladby způsobem, že ‘tohle je dílo Jiřího Čevely a nikdo na něj nebude šahat’”.
Za nově nastalé přiostřené situace zbytek kapely apeloval na Jiřího Čevelu se svými požadavky na rovná práva na obou nahrávkách, což bral údajně jako útok, podle čehož se také zachoval. Písně nechal opět napsat jen na své jméno a během rozhodující schůzky na přelomu roku napadl stanovy, podle kterých se měla kapela dál ubírat.
“Jirka odešel s tím, že nám dává ultimátum do půlnoci, jestli s nim chceme hrát, nebo ne. A on se podle sebe zařídí,” dodává Martin Sedlák.
Vzhledem k tomu, že Jiří Čevela odešel jako ten, kdo má právně v rukou všechno, zbytek skupiny reagoval okamžitě. Vyhodili Jiřího ze správy facebookové stránky a změnili si jméno na Circus Brothers, aby mohli komunikovat a legálně vystupovat. “Důvod, proč jsme se museli rychle přejmenovat byl i ten, že nám zmizel přístup k webovkám. Mohla nám být teoreticky zakázána i samotná facebooková stránka, i když jsme ji založili společně, protože nám naše jméno najednou nepatřilo,” vysvětluje Martin Sedlák.
Nejvážnějším důsledkem sporu je aktuálně fakt, že celá dosavadní tvorba značky Circus Problem je neprodejná. Nenajdete ji ani na streamovacích službách.
PROBLEM VERSUS BRATŘI
Circus Brothers vypsali konkurz na nového zpěváka, který vyhrál mladý herec Eliáš Jeřábek, a na pozici klarinetisty obsadili Tomáše Kůgela. Potvrzjují účinkovování na Majálesech, Mezi Ploty, Mighty Sounds, Rock for Churchill i Rock for People. Zbytek sestavy tvoří členové původních Circus Problem. Plánují nahrát živou desku i nové singly, aby se měli opět čím fyzicky prezentovat. Chystají se také navázat na své plány vystupovat v zahraničí i do tvorby zapojit víc elektroniky. “Neutečem ale od Balkánu, nestane se z nás popová kapela, to ani neumíme,” ujišťuje Martin Sedlák.
A vyjádření Jiřího Čevely? “Až si to mezi sebou vyřešíme, klidně se o tom někdy rád pobavím. Kdo má zájem o tom něco vědět, může mě kontaktovat osobně. Vyjadřovat se teď nebudu,” odpověděl na sadu otázek ohledně vlastnictví značky a tvorby Circus Problem, financí i plánů.
Existuje ideální řešení? Aby si obě nově vzniklá hudební tělesa opatřila nové jméno a práva na už existujících písních i aranžích se spravedlivě rozdělila. Vzhledem k tomu, že každá strana sporu vidí ale svůj příběh jinak, není vyloučené, že se pravda bude skrze dokumenty a nahrávky dokazovat právní cestou.
Alena Bílková
 
 

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

JANA URIEL KRATOCHVÍLOVÁ a JIŘÍ GEORGE HRUBEŠ Schopnost improvizace bychom nikdo neměli ztratit

Na sklonku loňského roku pokřtila Jana Uriel Kratochvílová se svým uměleckým i životním partnerem Jiřím Georgem Hrubešem novou desku Alpha Codes. Vychází pod štítkem jejich kapely Illuminati.ca, s níž chystají letos v listopadu velký koncert v pražské Lucerně. Kromě značného množství hostů se na něm představí také skupina Heval Junior, obnovená rock reggae kapela, se kterou talentovaná zpěvačka s nezaměnitelným…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE