Zdeněk Svěrák 85

sverak

U příležitosti významného životního jubilea Zdeňka Svěráka vychází trojalbum, kde pod názvem SKORO VŠECHNO najdou dospělí i dětští posluchači souhrn nahrávek jeho autorské a interpretační tvorby (kromě nahrávek Divadla Járy Cimrmana), které vznikaly desítky let ve vydavatelství Supraphon.

V neděli 28. března 2021 oslaví dramatik, scénárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák 85. narozeniny. Vydavatelství Supraphon připravilo pro jeho příznivce speciální dárek v podobě kompletu 3CD-MP3, který obsahuje bezmála 24 hodin nahrávek z několika desítek let. “Jako mladý redaktor Československého rozhlasu jsem se pokusil napsat nedělní pohádku. Jmenovala se Tři auta a nahrál ji v roce 1963 režisér Jan Fuchs. Mou první povídku přečetl na mikrofon František Filipovský. Jmenovala se Ruina musí být opředeného. Obě události byly tedy svátkem nejen pro mě, ale i pro mých rodičů, kteří tehdy při rádiu poslouchali se mnou,”zavzpomínal Zdeněk Svěrák na své začátky a dodal: “Zvuková podoba literatury a divadla je kouzelná věc. Mnoho posluchačů si ji dopřává před spaním – říkají, já s vámi usínám, a jiní zase zejména za volantem. Jednou jsem spěchal z chalupy na divadelní zájezd a zkrátil jsem si cestu úzkou asfaltkou lesní správy. Najednou vidím, že cestu Taras mohutný vůz s drapákem, který nakládá kmeny napadené kůrovcem. Zastavil jsem a říkám člověku, který to ovládal: “Co budeme dělat? Já se velmi spěchám. “On se usmál a řekl: “Když mi podepíšete všechny cédéčka s Cimrman, tak vám uhnu. “Měl je s sebou v kabině, a tak jsem je podepsal.”

Komplet Zdeněk Svěrák – Skoro všechno je rozdělen na 3 alba. První dvě CD shromažďují povídky, které v průběhu let Zdeněk Svěrák publikoval v knižní podobě a pak je sám načetl. Tři ze Svěráková povídek čtou také Dana Kolářová a Libuše Šafránková. Třetí CD přináší tvorbu, kterou Zdeněk Svěrák věnoval dětem. Pohádky, písničky a opěrky, často ve spolupráci s Jaroslavem Uhlíř, ve kterých se představují desítky skvělých interpretů. Svěrák ke své tvorbě pro děti uvedl: Pro děti jsem se rozhodl psát s pocitem, že nejsem zralý na to, abych dospělým čtenářům měl co říct. První knížkou, či spíše útlým sešitem, se stal poučný příběh Proč malíři nestačí plnovous. Později mi při psaní pro děti pomohla skutečnost, že jsem se stal otcem a moje dvě děti vyžadovaly na noc takzvané mluvení z hlavy. Věděl jsem, co je baví a při čem se nudí.” Trojalbum Zdeněk Svěrák – Skoro všechno vychází v pátek 26. března 2021 na 3CD-MP3 i v digitálních formátech. Slovo SKORO v titulu je jakousi nápovědou očekávaného dalšího literárního díla, teprve připravovaného na vydání. Zdeněk Svěrák to s úsměvem komentuje: “Když producentka Supraphonu Naďa Dvorská přišla s nápadem, že by se ten soubor mohl volat VŠECHNO, tak jsem se vzepřel, protože chci určitě ještě něco napsat. A tak nakonec souhlasila s názvem SKORO VŠECHNO. Supraphon, se kterým spolupracujeme dlouhá léta, mi tímto dárkem udělal radost. Nezbývá mi nic jiného, ​​než doufat, že potěší i posluchačů.”

Komplet Zdeněk Svěrák – Skoro všechno obsahuje: Povídky, Horká neděle aneb Vynechané povídky, Nové povídky, Po strniště bos, Strážce nádrže, tatínkové, ta se ti povedla, Pan Buřtík a pan Špejlička, Tři auta, Krápník a Františka, Kolo se zlatými ráfky , Radovanovým radovánky, Opěrky, Ty nejlepší písničky v novém kabátě / Celkový čas: 23h 51min.




Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

LUCIE VLASÁKOVÁ (Epydemye) Je dobré se někdy zastavit a nechat se nést tím, co se děje okolo

Kdo jednou zažil na vlastní kůži vystoupení kapely Epydemye, zůstala mu jistě v paměti nejen energií nabitá a nezapomenutelná atmosféra, kterou dokázala svým zápalem tato svěží, Andělem ověnčená sestava vytvořit, ale také Lucie Vlasáková, milá, usměvavá a stále skvěle naladěná zpěvačka a kontrabasistka. Právě ona si našla mezi koncertováním, „manažerováním“ kapelních záležitostí a působením v lesní školce a škole čas na to,…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE