Album, kniha, film i obraz. První – Poslední přichází s konceptem Murakami

murakami scaled

Indie kytarovka První – Poslední přichází s konceptuálním albem nazvaným Murakami. Popisuje ho jako tichý černobílý soundtrack k příběhu, který se skladbu od skladby rozvíjí. Album přichází na svět 1. října na značce Yannick South, kapela ho také doprovází ilustracemi pražských výtvarníků Vojty Rejla a Petry Jackmannové.

Příběh alba, tedy vlastně film, který kapela představuje, se točí kolem životní ztráty, její předtuchy a vyrovnání se s ní. A pomalá hudba, jenž ho doprovází, se opírá o výrazné smyčcové party, jindy o hutné basy, někdy i o ticho, které hraje. Písničky se často navzájem prolínají, opakují se motivy, aby album vytvářelo jeden neoddělitelný celek. „Desku jsme připravovali déle než rok. Přestože bylo dané od začátku, stále jsme se k ní vraceli, vylepšovali ji, hledali různé přístupy a cesty. Nakonec jsme se dostali hodně daleko a pro kapelu to byl velký posun,“ popisuje zpěvák kapely Petr Weikert.

Koncept Murakami vznikal pod producentským dohledem Jana Brambůrka v prostoru velmi ceněném mezi muzikanty jménem Tajný studio. „To místo ve staré cihlové továrně na okraji ghetta v Ústí nad Labem má svoji nepopsatelnou atmosféru. Je to továrna na nejlepší zvuk a nápady,“ popisuje lídr kapely. Mastering měl pak v předním londýnském studiu Metropolis na starosti Andy Baldwin, který má v referencích kapely jako The Who, Blur, The Orb či Oasis.

Přesto hudba zůstala daleko komerčním svodům. „Hodně jsem přemýšlel nad tím, jestli v době, kdy všichni soutěží o to, kdo bude rychlejší, tvrdší nebo zábavnější, má smysl přijít s albem, které má tak klidnou atmosféru. Ale nakonec proč dělat to, co všichni ostatní,“ říká zpěvák. Samotný název alba Murakami odkazuje na stejnojmennou píseň, která je katarzí příběhu alba. Vystupují v ní obě hlavní postavy i vypravěč, který je zároveň jednou z nich. Na obalu desky se pak objeví odkazy na některé knížky Haruki Murakamiho.

Kapela vydání alba doprovodila ještě jednou zajímavou věcí. Oslovila své přátele výtvarníky, aby k částem textů, které dostali do ruky, vytvořili ilustrace. Dopředu přitom nevěděli, o čem písně nebo album bude. „Byla to taková hra na schovávanou. A pro nás vlastně zpětná vazba, co si kdo rozdílného představí, když dostane stejný námět. Nakonec jsme byli moc mile překvapeni,“ vypráví o přesahu alba Petr Weikert. Autory kreseb byli Petra Jackmannová a Vojtěch Rejl, kapela ilustrace postupně zveřejňuje na svých sítích.

“Album vyšlo 1. října na streamovacích platformách a také v limitované
CD edici obsahující kódy pro stažení. Uvedení alba do světa je plánováno
na 9. listopadu, kdy proběhne v pražském Rock café jeden ze dvou
showcasových koncertů vydavatelství Yannick South.”

 

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MILOŠ DOLEŽAL Jr. Lidé můžou zářit prakticky kdykoli, když jsou šťastní v tom, co dělají

Rodák z Vysočiny, který se po vzoru svého otce rozhodl zasvětit život hudbě. Absolvent hry na kontrabas v Kroměříži, ale i dvou semestrů baskytary na prestižní americké hudební škole. Učitel několika oborů na dvou základních uměleckých školách v Jihočeském kraji, jenž dokáže vidět a rozvinout ve svých žácích skrytý potenciál. Talentovaný baskytarista s vybroušeným stylem hry, který si zakládá na morálce, disciplíně…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE